Fredagsmenu: Laks og spinat. Æg med ris og hjemmelavet frisk urte-ost og surbrød

laks-IMG_7685

Mad til syv personer på en time. Plus. Plus selvfølgelig al den forberedelse, der alligevel sker rundt omkring i det almindelige livsflow. Håndlavet, økologisk, urban farmed og med remineralisering, nitrit, fuldkorn, omega 3 og ris, som man ikke dør af.

Okay. Jeg har - med rette - modtaget lidt kærlig kritik for at man skal læse uendelig lange artikler, for at få fat i mine menuer. Så her kommer den korte udgave først for dem, der vil til sagen - og så den lange snak om ernæring og smag og børnemunde og al den ballade. For de mere grundige eller nørdede.

fredagsmenu-IMG_7683

På denne fredag stod menuen på: Laksebøffer, stegt sprøde i ovn uden dikkedarer. Friskost med hvid- og purløg (håndlavet). Spinatruskumssnusk. Scrambled eggs med ris. Fuldkornsfladbrød (bagt på valle). Økologisk smør. Peanutbutter. Myseost. Vand med brus. Citronmelisse. I den rækkefølge (altså produceret i den rækkefølge).

Altså laks kan man jo ikke rigtig lære nogen noget om. Fed fisk rummer en stor del af de olier, vi er så evigt afhængige af for at trives og gro og være og elske og leve. Fed fisk indeholder proteiner, og havde de levet i Guds frie natur, var de også rige på vitaminer og mineraler. Nu, hvor de fleste laks er fra dambrug, er de måske lidt mere middelklasseagtige - men dog stadig at regne for en superfood. Man skal købe sin laks frisk hos en fiskehandler, man stoler på. Windsor på Peter Bangs vej er min favorit, men der findes naturligvis andre dygtige købmænd. Det er bare vigtigt, at laksen ikke er fra frost.

Glem helt supermarkederne (jeg ved ikke med den friske fisk fra supermarkeder, dog - har ikke prøvet og heller ikke researchet). Så vidt, jeg har forstået, er frostportioner af laks produceret på følgende totalt idiotiske måde: Laks fra dambrug lynfryses og sendes med containerskibe til Kina, hvor de tøs op og ordnes, pakkes i portionspakker, hvorefter de re-fryses og sendes tilbage igen med containerskib til Europa. Gæt selv hvor lækkert det er. Jeg ved naturligvis ikke nøjagtig i hvilket omfang, produktionen af frossen laks foregår på den her måde. Men jeg ved med sikkerhed, at jeg aldrig aldrig nogen sinde har fået laks fra frost, som ikke smagte af vand og frysetørrede proteiner. Jeg tror på, det handler om disse langtrukne produktionsformer; om mad der har været dybfrossent gennem rigtig lang tid. Man kan nemlig sagtens selv købe frisk laks og fryse det i en uge eller tre. Det tager det ikke (særlig meget) skade af. 

urteost-IMG_2905

Friskost med purløg har sin egen artikel. Denne gang kørte jeg den i min Magimix, fordi selve osten var blevet meget fast. Det er lidt forskelligt, hvordan sådan en ost opfører sig, når man ikke er mejerist. Friskost, er, når den er hjemmelavet, en probiotisk fødevare. Det betyder, at den indeholder naturlige mælkesyrebakterier. Mælkesyrebakterier er Det Gode Hold i vores tarmflora, og alt tyder på at Vestlig mad, medicin og livsstil har skabt en ubalance i de indre bakterie-tilstande, som er så almindelig, at den er svær at opdage.

Vil man have bedre biotiske balancer, er det en sund ting at spise probiotiske fødevarer. Alt, hvad der indeholder naturlige, levende bakterier, er probiotika. Suppleret med fibre fra grønt, som disse bakterier sidder fast på og lader sig transportere omkring på, vil dette i sig selv forbedre vores helbred på mange områder. Især de usynlige. Sådan noget som, hvor grundigt vi optager proteiner, hvordan vores humør svinger, om vi føler os friske, om vi kan optage vitaminerne rigtigt. Man kan jo selv google. Men probiotiske fødevarer og deres hær af grøntsager er en sund, sund, sund og heldgivis også gastronomisk oplevelse. Når purløg blomstrer, pynter det gevaldigt at komme de iturevne blomster på maden. 

groenkaal-IMG_7673

Spinatruskumsnusk er bestemt en ret. Den består af mildt smagende grøntsager og en pose spinat, kogt i kyllingesuppe. I dag var det et stort løg, finthakket, en håndfuld kartofler og en sjat salt. Lidt karry og muskat klæder retten. Piskefløde gør bestemt også. 

Kyllingesuppe er *ikke* en buillionterning! Fordi kyllingesuppe kogt på økologisk kylling(eskrog) trækker gelatine og mineraler ud af knoglerne. Vores vestlige kost er alt for forfinet; vi har raffineret mange grundlæggende fødevarer, hvoraf hvedemel og sukker er de allerstørste syndere. Jeg er hverken imod hvede eller sukker, begge dele indgår løbende i vores kost og jeg har det fint med det. Men jeg ved også, at prisen er, at der forbruges et væld af vitaminer og mineraler, når disse rensede fødevarer skal fordøjes.

De enzymer, kroppen skal bruge for at forbrænde så 'rene' eller 'tomme' kulhydrater skal bruge de vitaminer og mineraler, som planterne (hvede, sukkerorer, sukkerrør) egentlig er født med. Det er ren matematik, det her. Hvis vi indtager en bunke raffinerede kulhydrater, kommer vi til at mangle vitaminer og mineraler - og da fødevarerne skal nedbrydes, vil de blive trukket fra muskler, organer, knogle og tænder. Ifølge Ramiel Nagel, som har skrevet "Cure tooth decay", er denne proces blandt de vigtigste grunde til at caries er så udbredt et problem i den vestlige verden. Man kan selv google sig frem, man kan selv danne sig sin mening om disse sager. websitet til bogen er her http://www.curetoothdecay.com/

Man kan også bare vælge, helt lavpraktisk, at tro på en grundviden, der florerer i vores - og i de fleste andre - kultur(er): Kyllingesuppe er sagen. Kyllingesuppe er det, man har brug for for at rejse sig, når man er syg og svag, fordi det er indeligt sundt. Færdig arbejde. 

Derfor er min spinat kogt i kyllingesuppe. Faktisk er bogen her en af de tre vigtigste grunde til at jeg igen spiser kød (i praksis kun økologisk kylling). Der er noget at hente i de animalske fødevarer, som er mere kompliceret at finde ud af i de vegetabilske. 

Og så er der det med nitrit. Jeg har for nylig læst, at historien om at nitrit fra spinat er kræftfremkaldende, er en gammel skrøne. Stammer fra et studie fra firserne, som aldrig er gentaget. Egentlig handlede artiklen om, at nitrit i bacon og spegepølse simpelthen ikke er værd at være bange for. I en portion spinat er der lige så meget nitrit som i 426 pølser. Eller noget. Skal nok smide link ind, når jeg finder det igen. Men i hvert fald, i denne sammenhæng: Der er ingen som helst grund til at være bange for at spise spinat. Heller ikke spinat fra dagen før. 

Scrambled eggs med ris. Den lange version. Fire æg, en dl kyllingesuppe (kold) og en dl kogte ris (kogt i kyllingesuppe isf vand) piskes m lidt salt og steges i smør. Igen. Æg er gode vitaminer, mineraler, olier, proteiner. Æg er noget, jeg ved, mine tre yngste børn spiser. Derfor tilsætter jeg disse optimerede elementer: risene og suppen. Der har for nylig været en historie om arsen og ris i medierne og Sundhedsstyrelsen har været ude at sige, vi skal passe på med ris. Man skal efterhånden passe på med alt. Og vores fødevarer *er* ganske rigtigt forurenede, forplumrede og udvandede. Men samtidig er det en del af den store massemediehistorie om at alting er farligt, som man ikke skal hoppe på.

Men man kan jo vælge at have respekt for gammel viden. Hvad jeg synes er en fin, sund ting i det hele taget. Og alle ris-gnaskere har for tradition at skylle risene i mange hold vand, inden de koges. Allerbedst (også fordi skaldele blødgøres, og enzymer udvikles og gør risen lettere at optage) er det at lægge risen i blød i mindst fire timer sammen med noget surt (en sjat æblecidereddike, en sjat citronsaft, lidt kefir eller kombucha). Og dernæst skylle i yderligere to hold vand, inden man koger risen i kyllingesuppe (som man selvfølgelig har et par liter af i køleskabet, fordi man bruger det hele tiden). Så er ris en salig Guds gave til vores kost. Som alt andet skal de være del af en til stadighed varierende kost. 

surdejsbroed-IMG_7677

Fuldkornsfladbrød er hævet i mindst fire timer af samme grund som risene skulle være i blød. Opskrift: 7,5 dl valle. 10 g gær. 1 spsk salt. 200 g fuldkornsrugmel. 400 g dalarhvede (fuldkornshvede). 400 g økologisk durumhvede. Baskes rundt til det er en lidt våd dej, hæver mindst fire timer. Jeg brugte ca halvdelen af dejen til at lave fire fladbrød, som fik fuld knald i ovnen (sammen med laksen) til de var færdige. 

Økologisk smør, især her om sommeren, hvor græsset gro og køerne er udendørs, er evigt saliggørende for sundheden. Bare giv den gas. Sføli med et blik på samlet kalorieindtag, men alligevel med respekt for at her er nogle olier og vitaminstrukturer som er helt unikke og uundværlige. Nu (juni) er et godt tidspunkt at hamstre smør til hele vinteren. Det skal være fra Osted (kraftig smag) eller Naturmælk eller Irmas eget økomærke. Kvaliteten i denne rækkefølge, Osteds bedst. 

Peanutbutter. Gode proteiner. B12vitamin. Sundt, mættende fedt. Myseost. Fordi det smager godt. 

Vand med brus og citronmelisse. Vi har en Soda Streamer, vi har altid foretrukket vand med brus. Dette vand kan let forvandles til alle mulige skønne drinks. Tilsæt lidt appelsinsaft, eller citron. Lidt æblejuice eller nogle citronmelisseblade, mynteblade eller jordbær i skiver. Brusevand med lidt saft, når det skal være fint. Hyldeblomstsaft eller hindbærsaft fra Søbogård eller hjemmelavet. Med lidt kombucha på grøn the eller med kefir. Namnam. Derfor drikker vi aldrig - aldrig - sodavand. Det er bare en dårlig vane i mine øjne. 

Med kærlighed

Cecilie-Underskrift-300x133

Cecilie Conrad


Tak fordi du læser med

Jeg skriver for at dele vores erfaringer og vores perspektiv, og vil elske at høre, hvad du tænker. Skriv endelig til mig i kommentarfeltet, i en personlig e-mail eller en tekstbesked – det du foretrækker. Det bringer megen glæde, når vi hører fra læsere. Tak og må solen skinne på din vej.

Update 2023: Vegansk og Glutenfri

Livet er langt og vi er i en konstant udvikling som mennesker - vi har de sidste mange år levet vegansk og glutenfrit men har valgt at lade alle vores gamle opskrifter være online så de kan komme andre til glæde - Vi redigerer ikke vores fortid :)

Oprindeligt publiceret på min gamle blog SpeltMor.dk som nu er lukket ned - Se alle artikler fra SpeltMor.dk her

Kræftoverlever. Om at overleve kontrollerne også
Har du tid nok? Dét vigtigste råd vedrørende tid

0 comments

There are no comments yet. Be the first one to leave a comment!

Leave a comment

Book en gratis afklarende samtale

Hvis du har lyst til at få støtte og rådgivning fra en erfaren mor til fire, unschooler, kræftoverlever, nomade/worldschooler som har prøvet meget og har voksne børn. Jeg er uddannet psykolog, og jeg har klare holdninger der er anderledes end de flestes.

Cecilie-portraet (2)