Viden som menneskerettighed? Ja tak.

Se, denne ted af Jack Andraka, ligger ikke i speltmors tematiske kerne. Ikke som sådan. Der er tale om en dreng, som er lykkedes med et videnskabeligt gennembrud i en alder af 15 år - i høj grad ved at bruge wikipedia og offentligt tilgængelige videnskabelige dokumenter. Han er sød, han har humor, og det er skønt.

Men han har også en helt anden pointe med sin TED. Han finder det usundt, udemorkatisk og decideret dumt, at så stor en del af verdens videnskabelige artikler ligger gemt bag betalings-mure, så folk ikke kan komme i nærheden af dem. Og han foreslår, at adgang til internettet og adgang til (videnskabelig) viden indføres som menneskerettighed.

Jeg kan kun tilslutte mig 100%. Hvis der er noget, der giver håb for denne fantastiske verden (både den fysiske og den åndelige/akademiske), er det internettets utrolige demokratisering, frigørelse og åbenhed - og det er så evig dumt, at ussel mammon står mellem mennesker og viden. Al viden tilgængelig for alle. Hvor sejt ville dét lige være?

Hvor vidt ville vores børn ikke kunne drive det? Vi brugte så sindssygt mange ligegyldige timer i studietiden på at lede efter, bestille og (ulovligt) kopiere videnskabelige artikler på støvede biblioteker, dengang jeg studerede. Tænk, hvis det hele rent faktisk var tilgængeligt med en googlesøgning eller to, en download og værs'go: Læs den på din skærm. SÅ sejt. SÅ ønskværdigt. Find en anden og demokratiserende måde at betale forskere, forfattere, forlag. Dét kunne da skabe en bedre verden. Med.Det.Samme.

 

Læs flere artikler i: