Sushi til hverdag. Simple living. Mad på 20 minutter - agtigt.

Her er noget, som faktisk er simpelt. Ris, grønt, fisk, æg, tang. I vores familie hedder det håndholdt sushi. Og det er rigtig rart.

Vi ææææælsker håndholdt sushi hjemme hos os. Den enkle måde at bixe det sammen, så det er himmelsk, helseagtigt og ustresset foregår som følger.

Skyl en kop grødris i tre hold vand, og kog det i en tykbundet gryde med halvanden kop vand (med låg på). Skru ned, når det koger, kog til vandet er væk (ca ti minutter).

Rør en lille kop eddikedressing til risene: 2 spsk æblecidereddike, 1/2 tsk salt, 1 tsk sukker. Salt og sukker skal være opløst.

Bland ris og eddike i en stor skål (ikke gryden), så eddiken opsuges, mens risen afkøles.

Selvfølgelig skal det være risvineddike, hvis man er ægte. Men jeg forsøger at holde en simpel husholdning med få ingredienser (få flasker på hylderne), så æblecidereddike gør det fint hos os.

Æg, sushi-style:

Pisk 6 æg med 1 tsk salt og 1 spsk mirin (hvis man har, ellers går det fint uden) og 1 spsk rørsukker. Steg i smør på en stor pande, tynde lag som pandekager. Når den er næsten stegt skal den rulles (som en pandekage) ud i den ene side (håber billederne hjælper lidt på forståelsen), et nyt lag på (husk smør) og når det er næsten gennemstegt, rulles den første pandekager ind over, så den nederste rulles med og "pølsen" bliver tykkere. Fortsæt til der ikke er mere æg. På en rigtig stor pande er det fire gange. Bedst er naturligvis en firkantet pande, men what the hell ... det handler om at blive færdig, ikke? For mig i hvert fald, er mad ikke visuel kunst. Trods alt.

Ellers består retten af noritang, som klippes i kvarter (deraf saksen på billedet), lidt fisk (200g er rigeligt hos os), en avocado, og lidt grønt (her: hjertesalat, peberfrugt og broccoli). Man tager sit stykke tang, kommer lidt ris og fyld på og folder der sammen til en hapser, som kan dyppes lidt i soya. Man kan naturligvis servere washabi og gari til - det havde vi ikke lige i dag, og det er dejlig mad alligevel. Man kan også vælge friskrevet peberrod for styrke, hvis man - som jeg - gerne vil undgå tilsætningsstoffer (jeg har en fødevarintolerans, som gør at jeg tåler meget få tilsætningsstoffer, se artiklen herom - det er interessant nok, især for følsomme HSP folk).

That's it. En nem, hurtig ret på repertoiret, som hverken indeholder kylling eller pasta eller hvede. Unikt i sig selv.

Læs flere artikler i: