Spice din mad op med hjemmelavet Thaiketchup

Her er færdig Thai-ketchup i renset bøtte fra alm ketchup
Her er færdig Thai-ketchup i renset bøtte fra alm ketchup

Sur sød chillisauce uden guarragummi, smagsforstærker, syntetisk citronsyre og aromastoffer: Spelt-versionen af Thailands egen ketchup. Let, lækkert, næsten økologisk og meget tilfredsstillende.Vi elsker chilli, men kun til de voksne (og teenageren), og der for er alle slags chilli som kan tilføjes maden ved servering et hit. 

Jeg er jo imod kemiske tilsætningsstoffer der ikke sådan for alvor er skabt til menneskeføde, og har gjort mig det en vane at lære at lave de ting selv, som vi virkelig elsker og hele tiden 'snyder' og køber alligevel. En af dem er Thailands svar på ketchup, den røde, søde, dejlige chilli, man lige vælter over ris og grøntsager. Når man laver den selv, kan man jo også selv bestemme, hvilken chilli og hvor stærk, den skal være. Men spar ikke på sukkeret; det er sukkeret der konserverer og det balancerer med eddiken - så det blir meget mærkeligt hvis man er sukkerforskrækket. Så må man lave kebab-chilli i stedet og spise mere mellemøsten-inspireret mad. 

Ingredienser

2 dl sukker

2 dl eddike, ikke noget fancy, bare en klar (øko)eddike

1/4 dl vand 

1/4 dl fiskesauce af hæderlig kvalitet

1/4 dl Nolly Prat eller anden sherry (det eneste alkohol i vores tørlagte hus, bortset fra håndsprit - ret sjovt)

6 fed hvidløg, hakket eller presset som det nu passer, men ikke hele

2-4 spsk knust tørret chilli, mere eller mindre afhængig af, hvor stærk man kan lide den og hvor stærk chilli man har med at gøre. Kan naturligvis også laves på frisk chilli, men det er ikke nødvendigt.

Desuden lidt maizena, opløst i vand, omkring 2 spsk.

Metode

Kog hele balladen sammen, bortset fra Maizena. Lad det simre i mindst 10 minutter. Tilsæt maizenablandingen og kog i mindst to minutter, så det tykner og bliver klart igen. Smag til: Smag lidt på en ske: Oplevelsen skal være først sød, så sur, så stærk og til sidst salt. Smag til.

Opbevaring

Det her er langtidsholdbart, men vi har det i køleskabet bare fordi det er praktisk. Vi hælder det på en gammel renset ketchup-bøtte af den type der står på hovedet og har drypfri dims indbygget. Ellers bliver det så klistret og klamt. Men man kan jo gøre, hvad man vil. Det er på ingen måde vigtigt.

 

Læs flere artikler i: