Hjemmelavede Pebernødder med rugmel og fællesskab

silke-pebernoedder

Se, Fru Plum, som jeg holder meget af og ofte refererer til, skriver at julebaget aldrig bliver færdig, hvis det skal være yndigt og romantisk sammen med børnene i renskurede og tjekkede køkkener. Hun har selvfølgelig ret. Især hvis man skal bage pebernødder nok til en hel familie hele julen - så får man godt nok nok at se til. 

Da jeg for nylig har fundet ud af, at to af familiens medlemmer har en specifik fødevareintolerance ift amnosyren glutamat, er jeg kommet på spanden i forhold til den hurtige løsning (supermarkedet) og må nu totalt "walk the talk". Speltmor her må lave stort set alting selv, fra bunden og lidt selvopfundet for at undgå uønskede ingredienser. 

I den anledning bagte vi pebernødder, og jeg kan berette, at en pladefuld pebernødder, er nøjagtig, hvad The Conrads indtager i løbet af en aften med Kaste Gris og Uno. Så Fru Plum har så sandelig ret: Effektivt - dét er det ikke. Til gengæld er det sundt og saliggørende og fælles. Og det er da værd at tage med. I hver eneste mundfuld.

silke-pebernoedder-IMG_0067

Ingredienser (nok til ca 7 plader pebernødder)

  • 250 g blødt smør
  • 250 g rørsukker
  • 2,5 dl piskefløde
  • 2,5 dl sukker-sirup
  • 1 brev dr Öteker brunkage krydderi mix, plus 1 spsk stødt ingefær
  • 2 spsk bagepulver
  • ca 500 g mel, halvt hvede halvt rug. Bland bagepulver i første dl, så det bliver godt fordelt i dejen.

Pisk smør og sukker godt sammen (ti minutter for fuld tryk i maskinen, rørsukker går ikke så let i opløsning, som det overraffinerede roe-sukker, vi ikke bruger). Pisk dernæst langsomt piskefløde i. Som ved alle emulsioner: sørg for at alle ingredienser har stuetemperatur. Efter piskefløde: sirup. Dernæst den første dl hvedemel blandet med de to spsk bagepulver, og så skiftevis 1 dl hvede og 1 dl rug til dejen kan formes, men overhovedet ikke er blevet hård.

Form til små kugler. Små. De vokser til ca dobbelt størrelse. Samme dej kan bruges til brunkager, og kan også rulles ud til kage-stjerner, -mænd, -koner, -juletræer og -giraffer (som vi af en eller anden mystisk grund har).

Bag ved 180 grader i kortere tid, end du tror. Kun til de lige præcis skifter en smule farve.  

Med kærlighed

Cecilie-Underskrift-300x133

Cecilie Conrad


Tak fordi du læser med

Jeg skriver for at dele vores erfaringer og vores perspektiv, og vil elske at høre, hvad du tænker. Skriv endelig til mig i kommentarfeltet, i en personlig e-mail eller en tekstbesked – det du foretrækker. Det bringer megen glæde, når vi hører fra læsere. Tak og må solen skinne på din vej.

Update 2023: Vegansk og Glutenfri

Livet er langt og vi er i en konstant udvikling som mennesker - vi har de sidste mange år levet vegansk og glutenfrit men har valgt at lade alle vores gamle opskrifter være online så de kan komme andre til glæde - Vi redigerer ikke vores fortid :)

Oprindeligt publiceret på min gamle blog SpeltMor.dk som nu er lukket ned - Se alle artikler fra SpeltMor.dk her

Mit barn, mit ansvar. Mit valg og min værdighed
Kål og kød, med brune ris, gulerødder, savoykål, spidskål og hvidkål

0 comments

There are no comments yet. Be the first one to leave a comment!

Leave a comment

Book en gratis afklarende samtale

Hvis du har lyst til at få støtte og rådgivning fra en erfaren mor til fire, unschooler, kræftoverlever, nomade/worldschooler som har prøvet meget og har voksne børn. Jeg er uddannet psykolog, og jeg har klare holdninger der er anderledes end de flestes.

Cecilie-portraet (2)