Hjemmelavet vaniljesukker

Jeg kan ikke lide den der syntetiske vaniljesmag, der er i den konventionelle vaniljesukker, man kan købe. Og jeg kan ikke lide prisen på den økologiske. Der er mange mulige meninger om prisen på økologi, men når det kommer til vanilje, må jeg stå af min egen idealisme og anerkende, at vi er en storfamilie, som skal leve af en enkelt indtægt. Netto har med mellemrum fire vaniljestænger for en tyver - når de er der, køber jeg for et par hundrede kroner, så jeg har vanilje altid og i rigelige mængder. 

Hjemmelavet vaniljesukker laver man ved at blende vanilje og (rør)sukker. Man kan godt flække alle stængerne og skrabe kornene ud og dele dem i noget af sukkeret, inden man blender det hele (også stængerne). Men jeg har ikke helt tålmodighed til det. Jeg laver et oftest sammen med et eller flere af børnene, og det er en god børneopgave at klippe vaniljestængerne i små stykker (1-2cm lange). Fem vaniljestænger og 1,5 dl sukker. Måske lidt mere, hvis det ikke vil komme ordentligt i gang i blenderen. Man må starter og stoppe en hel del gange, det klistrer sammen og går i stå. Men med lidt tålmodighed, lykkes det nu alligevel. 

Dette vaniljesukker smager meget intenst af vanilje og holder længe i et glas med låg. 

Ellers er urtekrams vaniljepulver (uden sukker) alle pengene værd, det er bare som regel udsolgt i min lokale Irma, og jeg har givet op og laver i stedet den her hjemmegjorte version. 

Læs flere artikler i: