Helseflip, krokus og forårssol: Syv trin til at bryde vintersløvhed og finde fornyet energi

krokus

Helseflip, krokus og forårssol: Fra vintersløvhed til forårsoverskud

Sådan knækkede jeg vintersløvhedens comfort-food regime og kom op på min helsehest, så jeg nu kan ride overskudsramt ind i forårssolen.

Der er jo ingen mennesker, der er skabt til at leve i det her land fra oktober til marts - her er så mørkt, at al energi langsomt siver ud og dagene bliver tungere og sløvere og værre og værre. Da vinterens tunge vinterdyne blev revet væk i søndags og forårssolen kom bragende sammen med håbet, besluttede jeg at bruge al den nye energi til at skabe mere. I denne artikel deler jeg de syv små kunstgreb, som fik os på sporet igen efter mørket.

Dybest set er der tale om seks punkter til inspiration og så nummer syv som det egentlige, gode og sande; det der bør tages rigtig alvorligt.

1: Baby steps - små forandringer, stor effekt

Lidt ad gangen. Indfør de forandringer, du ønsker lidt ad gangen. Det skal ikke være terror. Det skal være dejlig skøn livsnydelse for alle involverede.

2: Havregrød - morgenmadens helte

Kog havregrød. Man bliver glad i låget af havregrød, det er en virkelig virkelig god vane. Når den indføres, skal den morgenmad, børnene er vant til være tilgængelig og okay. Og havregrød kan sagtens spises med kanelsukker, masser af smør, piskefløde, vaniljekogt æblemos, yoghurt - whatever, indtil de får det lært. Havregrød er simpelthen toppen af sundhedspoppen.

Super-duper-top og med guldstjerne havregrød har du sat i blød dagen før - så bliver den færdige grød lettere at optage. Men altså. Vi lever i virkeligheden. Almindelig akut havregrød er sandelig også dejligt. Og giv ikke op, hvis de ikke spiser det. Bare læs færdig; inden dagen er gået har alle fået havregrød.

3: Smoothies - en sund og lækker snack

Smoothies. Mine unger elsker smoothies, jeg elsker smoothies - måske elsker alle smoothies efter Ninka Bernadette skrev så fint om dem i Kernesund. Jeg er dog modstander af proteinpulver, da jeg mener, at højt forarbejdede fødevarer er et problem in spe. Der findes dejlige proteiner i mælk (1) og mandler og da begge dele søder, er det bare med at komme i gang, så den søde tand kan blive mættet på den sunde og stærke måde, der bygger op og ikke belaster.

Jeg blender en håndfuld mandler i en god sjat mælk til det er meget fint og næsten helt totalt ikke til at opdage at der er mandler i min smoothie. Så har man komplet protein. Men jeg stopper ikke med det: halvanden dl havregrød kan man sagtens 'luske' i en smoothie, og så har man proteinet fra havren også. Dertil føjer jeg en godt moden banan, evt fra fryseren og nogle bær, hindbær og jordbær er favoritterne her. Jeg kommer en sjat, nok halvanden deciliter vandkefir i, for det er evig saliggørende og helse på den helt hardcore måde. Til sidst topper jeg op med æblemost (ikke juice) og evt lidt ren vanilje.

(1) For dem som tåler mælk forstås - og det vil jeg argumentere længe og kraftigt for at mange mennesker gør. Men det skal være u-homogeniseret mælk, det skal være så råt som muligt: Hvis du kender en mælkebonde, så flip ind til ham og plag om at få lov at købe rigtig rå mælk; det er naturligvis det aller bedste. Nærmest dette kommer Osted og Naturmælk. Arla .... ja. Det andet er bedre, ikke. Og hold jer helt fra homogeniseret mælkefedt, det er der ingen mennesker, der kan tåle.

Vi drikker smoothie om formiddagen og ofte igen om eftermiddagen.

4: Trillekager - sunde alternativer til sukkercravings

Når der kommer en sukkercraving, er det rigtig fint at have noget i baghånden. Også dette kan man læse om i Kernesund, og det var ikke engang dengang en nyhed, at man kan lave havregrynskugler og søde dem med tørret frugt. Se separat opskrift. Også her kommer jeg godt med mandler i, bruger medjouldadler og sjasker lidt af havregrøden i, hvis der er noget tilbage. Det gør bare kagerne mere klistrede, så kokos sidder bedre fast på overfladen.

5: Ris kogt i kyllingefond - en helseboost til din middag

Jeg er jo vegetar. For nylig er jeg konverteret til næsten vegetar, fordi jeg har fået en forståelse for, at langtidskogt kyllingesuppe har mange virkelig fordelagtige helsevirkninger på led og tænder og fordøjelse. Som hypermobil og kræftoverlever, er disse helsevirkninger ikke helt til at komme udenom. Og desuden er jeg jo ikke hele min familie. Mine døtre trives rigtig godt med animalsk protein, og skal selvfølgelig have lov at spise noget økologisk kød en gang i mellem. Jeg vil tro, vi lander på en kylling eller max to om måneden, for de holder længe, sådan nogen. Men her skal det så bare i al sin enkelthed handle om at vippe kyllingefond i sine ris. Et godt tip, jeg lige har taget til mig.

Altså: Kog en kylling, pil kødet fra, brug det til et eller andet. Kog videre på skrog og nogle suppeurter i dagevis. Jo længere tid, du koger, jo bedre. Jeg kogte på det samme skrog i fjorten dage og siede suppen fra fem gange - lavede tolv liter supper af een kylling. Så var den også brugt op.

Når jeg koger på min fond, står den hele dagen på svagt blus, om natten sætter jeg gryden i køleskabet. Efter to til tre dage sier jeg og kommer nyt vand på. Suppen fryser jeg i portioner af en halv liter og bruger det så til at koge ris i, hælde i wokken, komme i sovsede ting og så videre.

Du kan bare nøjes med ris og dampet broccoli og tamari til aftensmad. Det er fint nok. Måske lidt fisk.

6: Rist rugbrød og begynd at bage - en hyldest til fuldkorn

Hvis du havde glemt det, er det rigtig godt at riste rugbrødet - det bliver inderligt dejligt. Jeg ved godt, at det ikke er alle mennesker, der trives på brød, ikke alle der tåler hvede og alt det. Men jeg vil gerne igen agtiere for, at alle mennesker finder tilbage til egen intuition og begynder at lytte til, hvad kroppen kalder på og selv mærke efter, hvad man trives ved. Højt forarbejdet hvid hvid hvede er nok ikke godt for nogen. Men vi er helt sikkert en hel familie, som trives rigtig fint på hvede, på fuldkorn og de gamle sorter.

Jeg er heller ikke det mindste i tvivl om, at det er inderligt nødvendigt at syrne sin dej og langtidshæve den bagefter. Det vil sige, at surdejen, yogurten, kefiren sådan set er vigtigere end gæren, for at få bearbejdet hveden, så den bliver til at håndtere for kroppen. Hvis du begynder at bage sådant lækkert brød til dig selv og din familie, er du godt på sporet igen. Det skal bages af de bedste hvedesorter, og det ultimative er Aurions. Jeg køber 5 kg sække økologisk mel hos aarstiderne, som i øvrigt også har den mest vidunderlige durum fra Antico Molino Rosso, helt fantastisk. Det er dyrt. Jeg er ligeglad. Ærlig talt. Man kan jo bare lade være med at købe pålæg så.

Grundopskrift på hverdagsbrød her.

7. Find dit fokus - nøglen til et vågent liv

Tænd stearinlys eller find dit fokus med de midler, der fungerer for dig.

For nylig hørte jeg et virkelig interessant indlæg om Vikingernes oprindelse, og om 'hyggen' som fænomen. En pointe, som er værd at tage med derfra (eller hvorfra man nu ønsker at plukke den) er, at det fokuserede klare nærvær, den vågne tilstand der bygger på indsigt og begge fødder dybt plantet i egen muld, med sindet parat til kamp for det, der er vigtigt: Dét er saligheden, det er himmel på jord. Det er dét, de allesammen skriver om - religionerne, sekterne, flipperne, meditations-typerne, de frelste af enhver art. Denne oplevelse af, at der er en HELT anden verden midt inde i denne verden, og at vejen gennem klædeskabet går via det fokuserede nærvær.

Stearinlysene i den danske hygge skulle angiveligt symbolisere langilden i Valhal, Valhal som netop er fællesskabet for de krigere, der døde i 'kamp'; som døde vågne og sikre og frie og nærværnde. I disse dage er sådanne lys for mig en reminder på det stille fokus, det vågne liv. Mit råd nummer syv er det vigtigste: Find dit fokus, åben dine øjne, fjern tomgang og sløvhed og træk vejret dybt.

Her er en lille artikel med inspiration til, hvordan man kan blive klar på sit livs balance. Hvis det skulle være.

Opsummering: Syv trin til et sundere og gladere forår

Den poppede, korte version kunne også være: 1. tag det roligt, 2. spis morgenmad, 3. spis frugt og nødder (isf snacks), 4. drop sukker (i hvert fald i nogle dage), 5. kog en simpel middag, 6. Nyd godt brød, 7. Tro på dine værdier, dyrk din klarhed, vær i din intuition. Nummer syv argumenterer for, at du finder dine egne seks første punkter, hvis mine ikke lige rammer plet i din fornemmelse for, hvad der skal til for dig og din familie.

Med kærlighed

Cecilie-Underskrift-300x133

Cecilie Conrad

 

Elskede klassikere: Æblekage og jordbær med fløde
Hjemmelavet hårkur med avocado

0 comments

There are no comments yet. Be the first one to leave a comment!

Leave a comment

Book en gratis afklarende samtale

Hvis du har lyst til at få støtte og rådgivning fra en erfaren mor til fire, unschooler, kræftoverlever, nomade/worldschooler som har prøvet meget og har voksne børn. Jeg er uddannet psykolog, og jeg har klare holdninger der er anderledes end de flestes.

Cecilie-portraet (2)