Lydbøgers betydning for børns udvikling

Storm-lydbog-IMG_3535

Hør lydbøger. Det er totalt hyggeligt.

Og gratis, hvis man låner dem på biblo. Nogle lydbøger, som Prop og Berta for eksempel, har indlagt sange, som man kan blive helt afhængig af. Jeg synes, lydbøger er fine, fordi jeg har mange børn. Min store søn på seks et halvt har stor glæde ved mange historier og lange passager, og min datter på fire hægter sig af og på som det passer hende. Hun har også glæde ved den ro, der er i at vi alle er lidt stille, så lydbogen kan høres. Nogle gange ser det ikke ud til at hun lytter, sidder og dimser lidt med dukker eller legekøkken. Men man ved aldrig. Hun er ret dybt inde i persongalleriet i Harry Potter, eksempelvis. Troede ellers det var Storms bord.

Mens vi hører lydbog, kan jeg tage mig af den mindste, Fjord, der nu er otte måneder. Jeg kan dimse, sidde på gulvet, trille en bold, skifte en ble. Så han er med. Han er med i stemningen og samværet - om ikke selve lydbogen. Jeg har endda ofte hænder fri til at rydde lidt op, klippe negle eller rede hår, smøre creme på tørre fødder eller noget i den stil. Det er dejligt og fredeligt at høre lydbog. 

lydbog-IMG_3179

Lydbøgers betydning for udvikling

Her er nogle rigtig fine argumenter for at høre lydbøger, til dem der glædes ved sådanne. Jeg har listet fem områder, der er i fokus når det kommer til lydbøger. 

1. Det narrative liv.

Vi har brug for historier. Lydbøger er mht opbygning af et stort historie-repertoire nøjagtig lige så gode som højtlæsning. Mht grundighed, er de næsten bedre, da vi som oftest hører de samme lydbøger rigtig rigtig mange gange, og derfor også får talt rigtig meget om detaljerne i historierne hen over de uger eller gerne måneder, vi hører dem. Og historier er - som jeg før har sagt - helt centrale for menneskers psykologi. 

Her vil jeg kun kort forklare: Mennesket forstår sig selv, sin historie, sine muligheder og sine relationer ved at spejle dem i de begreber og narrationer (historier), det kender. Ligesom sproget er tankens redskab, kan man sige at historier er sindets redskab. Der er derfor, vi elsker historier; det er derfor der findes klassikere (særlig godt byggemateriale, kunne man kalde det), det er derfor vi elsker film, romaner, børnebøger, sange og rim. Alle disse repræsenterer vores sult efter gode historier, en sult som skal stilles med noget substantielt - nøjagtig som det gælder for kroppen.

Gode historier skal høres/læses/ses igen og igen, så alle elementer kan synke dybt ind og blive en fast del af vores indre repertoire. Dette er grunden til at man nogle gange læser den samme børnebog flere hundrede gange, det er grunden til at man har sine yndlingsromaner stående på hylden, og genlæser dem ind imellem, det er grunden til at man kan se den samme film flere gange - og det er derfor også grunden til at vi ELSKER lydbøger.

Jeg tror ikke, jeg havde kunnet orke at læse hele Harry Potter og de Vises Sten FIRE GANGE indenfor den seneste uge. Det er faktisk så mange gange, Storm har været gennem hele historien indenfor de sidste syv dage. 

En stor fordel ved lydbøger er jo, at man kan høre dem igen og igen; og de lyder helt ens hver gang. 

Læs eventuelt McAdams: "The Stories we Live By", hvis emnet interesserer. En vældig spændende bog. Og også en af dem, man sagtens kan flippe lidt rundt i efter forgodtbefindende, uden at det bliver helt surrealistisk. 

IMG_3285

2. Vi har brug for ro

Børn såvel som voksne har brug for stunder, hvor der ikke sker så meget. Hverdagen er tit hektisk, og lydbøger kan afstresse og skabe en stilhed i fællesskabet, som er mægtig fin. Jeg er ikke i tvivl om at det virker, både kemisk og åndeligt. Og det er i hvert fald fuldt ud dokumenteret, at man ikke kan lære og dermed ikke udvikle sig ret godt med høje niveauer af stresshormon. Så stilhed, rolige sysler - som man er sammen om, skaber rigtig meget harmoni og samtidig fint grundlag for videre udvikling.

Vi hører både lydbøger sammen som en fælles ting, og så hører Storm lydbøger på ipod for sig selv som en måde at få tid for sig selv, i en form for fred fra alt det, der uværgelig foregår omkring ham. 

3. Finmotorik og tegnetalenter

Mine børn dimser med dimselegetøj, som jo udvikler finmotorik og øje-hånd koordination, når de lytter til lydbøger. Eller de tegner, og får således udfoldet sig kreativt, og trænet hele det spektrum. 

4. Sproglig udvikling

Lydbøger som Harry Potter anvender et ret avanaceret sprog, og mange ord og vendinger sætter børnenes tanker i gang. De lærer både et sprog, vi ikke selv ville have brugt OG en sprogbrug, som er en anden end den vante, samt ikke mindst en stemmeføring der ikke er mors og fars i højtlæsning. Mine børn, både Storm på seks og Silke på fire spørger til ord og begreber, efter at have hørt lydbog, og de forsøger sig også ganske simpelt med at anvende dem. Således kunne man i går høre Storm sige, som kommentar til at Rasmus Klump ikke længere ville være konge i en bog, vi læste: "Han har truffet sit valg" - med meget alvorlig stemme. Det var mægtig fint synes jeg, både sprogligt, men også som udtryk for, at han forstod noget psykologi i det at træffe beslutninger, som andre vil være imod.

5. Fællesskabet

Det her lyder simpelthen så hippie-agtigt. Og måske er det det også, man må danne sig sin egen mening. JEG mener, at fællesskabet i en familie danner grundlag for mange vigtige faktorer både i den nutidige væren, og i barnets videre muligheder i livet. Det kunne blive en lang smøre i sig selv, og her vil jeg lade det være en påstand. Fællesskabet er fundamentalt. Færdig arbejde.

Lydbøgerne skaber fællesskab, fordi de - på en anden måde end højtlæsning - er en fælles oplevelse. Højtlæsning har en tendens til at være en oplevelse, højtlæseren (altså jeg) giver til børnene; ikke en oplevelse, vi sammen har. Ligesom en strandtur, eller noget andet, man har oplevet sammen skaber fælles historie, fælles sprog, fælles begrebsverden, fælles forståelser - så gør lydbøger det også. Særlig fælles sprog, selvfølgelig - men det er sandelig også centralt. Det fælles sprog, lydbøgerne kaster af sig, giver børnene en fin fornemmelse for sprogets mange nuancer, og for det at sprog også danner betydning i kontekster og relationer, ikke blot i simple forbindelser mellem ord og betydning. 

Favoritlydbøger - vores hitliste

1. Harry Potter og de vises sten. Man ville ønske, han kunne udtale Hermione ordentligt, oplæseren, men ellers er den fint fortalt. Historien er universelt god, og rummer mange detaljer, man ikke får i filmen. Disse variationer danner grundlag for mange samtaler. Lydbogen har et egentlig ret avanceret sprog, og vi har på baggrund af dén talt om mange forskellige begreber. Bemærk - inden der går ambition i den - at det bare er noget, jeg svarer på, når børnene spørger. Som regel på et helt andet tidspunkt. Det skal ikke til at være et projekt. 

Alle de andre Harry Potter historier er jo også gode, men vi har indtil videre kun dyrket den første i lydbogsform.

2. Prop og Berta. Engang var jeg heldig at kunne købe dem alle til fyrre kroner stykket i Fona, så vi har hele striben. Og vi elsker Prop og Berta. Universet er simpelt, magisk, overskueligt og overraskende. Prop er elskelig og ydmyg, men fuld af gå på mod og held, Berta er sjov og handlekraftig - og deres venskab og samliv er inspirerende, fuld af loyalitet, småkonflikter, udvikling og sjov. Måske er den bedste den, hvor Prop bliver forelsket. Men de er sådan set skønne allesammen, så det er bare at gå i krig. Appellerer mere direkte til de yngre børn. Med koen og så med al musikken. 

Jeg kan se, at man lige nu kan være så heldig at få dem til kun 29 kroner til download via saxo. Jeg sir det bare. Det er altså guld. 

3. Mor Muh og Krage. Virkelig fin historie. Stille. Hyggelig.

4. Hodja fra Pjort, også vældig fint fortalt, vistnok Povl Dissing - skøn stemme jo.

Men tjek biblioteket, der findes sikkert en bunke lydbøger, vi ikke kender. Eller prøv netlydbog.dk - de har også en masse bøger. Den er lidt svær at søge rundt på, den side, men til gengæld er det gratis, og man skal ikke ud i regnvejret for at hente bøgerne. 

5. Folk og Røvere i Kardemommeby. En klassiker, med fantastiske børnesange og en fin anarkistisk pointe. Synes jeg. Toppen af poppen. 

6. Klatremus og de andre dyr i Hakkebakkeskoven. Konge historie. Med grøntsagsspisersangen!

Små gode råd

Det er rigtig fint med dimselegetøj til det her. En blød bold, den der kugle med en kuglebane inde i, nogle snore, man kan sidde og vikle om fingrene, tegneting, så man kan små-tegne, flotte billedbøger at bladre i, risposer, cykelklemmer, papirclips, magneter. Noget, man kan sidde og pille med, mens man lytter. Alt dette udfordrer motorik, og afstresser. Der er ingen tvivl om, at vores sensitive søn har stor glæde af lydbøgernes ro, og af at små-pille ved noget imens sætter ham i det vi kalder zen. 

Vi er så heldige at have en brændeovn med glaslåge i stuen. Tænd op, hvis det bare er lidt koldt. Det er skønt at glo på ilden, mens man lytter. Et par stearinlys kan sådan set også gøre det. 

Små håndholdte måltider passer lige til det her. Så behøvs du heller ikke gå ud og lave med imens eller bagefter. Nogle gange er det godt nok at tanke op med håndholdt, og servere yoghurt eller ostemadder til aftensmad. Snup et par gulerødder, så er det fint balanceret. 

Vores egne historier
Vores børn elsker også når min mand fortæller om Grisen Albert. Det er fantasifulde og glade historier. Du kan høre to af dem på Mofibo, hvis du har lyst.

Med kærlighed

Cecilie-Underskrift-300x133

Cecilie Conrad


Tak fordi du læser med

Jeg skriver for at dele vores erfaringer og vores perspektiv, og vil elske at høre, hvad du tænker. Skriv endelig til mig i kommentarfeltet, i en personlig e-mail eller en tekstbesked – det du foretrækker. Det bringer megen glæde, når vi hører fra læsere. Tak og må solen skinne på din vej.

Oprindeligt publiceret på min gamle blog SpeltMor.dk som nu er lukket ned - Se alle artikler fra SpeltMor.dk her

Film og computerspil med substans. En hitliste.
Kræftoverlever - om konsekvenser, dybt mørke og letvinget håb

0 comments

There are no comments yet. Be the first one to leave a comment!

Leave a comment

Book en gratis afklarende samtale

Hvis du har lyst til at få støtte og rådgivning fra en erfaren mor til fire, unschooler, kræftoverlever, nomade/worldschooler som har prøvet meget og har voksne børn. Jeg er uddannet psykolog, og jeg har klare holdninger der er anderledes end de flestes.

Cecilie-portraet (2)