Hårkur som er hårvoks. Fantastisk.

stadig lun ser voksen således ud
stadig lun ser voksen således ud
når den har "sat sig", bliver den mat og lækker
når den har "sat sig", bliver den mat og lækker

Plejende hårvoks til vinterhår, den bedste redning til filtret, tørt, spaltet og stift vinterhår. Og sommerhår. Det lækre ved det her er, at det er en voks, som man kan have i håret i dagevis, som holder fint på frisuren, justerer krøllerne eller blot beskytter spidserne - mens den samtidig fugter og plejer håret, så det bliver stærkt og lækkert. Når man selv har rørt sin voks, ved man også helt nøjagtig præcis, hvad der er i den - noget, der er virkelig vigtigt for mig. Jeg kan undre mig intenst, når jeg læser indholdslisten på hårprodukter, og har indtil videre fuldstændig givet op: Jeg kommer aldrig til at fatte alle de kemiske ord. Men det her - det er lavet af olivenolie og andet godt og virkeligt. Så det er bare at skrubbe i gang. 

Og gider man ikke, er man velkommen til at sende mig en mail, så bixer jeg en større portion næste gang, og sender mod gode ord og betaling. 

I vores familie har vi rigtig meget hår. Alle børnene, drenge som piger, har lange lokker og undertegnede har tykt, semikrøllet hår, som efter at have været rebooted med kemo blot er blevet endnu mere ustyrligt. Vi bruger derfor meget tid på hår, samtidig med at vi ikke gider have mærkelig kemi, vi ikke forstår. Hverken i eller på vores kroppe. Jeg synes, det kan være virkelig svært at få gode resultater, uden disse mirakel-produkter, og vores hår er derfor ofte temmelig uglet og kaotisk og tørt. 

Løsningen er shampoo fra Rømer, som er 100% biologisk nedbrydeligt, og som vasker rent, uden at tørre ud. Og at vaske hår max en gang om ugen, i øvrigt. Ved ikke, om det er det rigtige for alle, men det fungerer rigtig godt for os. Ofte kan man nøjes med at skylle håret i varmt vand. Anyway - hacket, den store løsning er at komme noget, som plejer og beskytter i håret bagefter, og efter mangen et eksperiment, er vi landet på en bivoksbaseret olievoks, som man kan sætte håret med eller bare nøjes med at komme beskyttende i spidserne. 

Hvis man ønsker en voks med mere styling-effekt og som er mindre fed, kan man øge mængden af bivoks i opskriften til det dobbelte. Det er altid muligt at smelte sin voks igen og komme mere af det ene eller det andet i. 

Jeg bruger 9g bivoks, som jeg klipper i små tern og smelter over vandbad sammen med 30g olivenolie i høj kvalitet. Når bivoksen er smeltet, tilsætter jeg 30g kokosolie og 9g kakaosmør. Når der er smeltet sammen, tilsætter jeg 1 tsk god honning og 2 dråber lavendelolie. 

Og nu kommer det vigtige. Den smeltede hårvoks skal røres, mens den køler ned. Jeg har en røremaskine, og hvis man ikke har det, er det noget med en masse tålmodighed. Jeg kører min i Kitchen Aid'en stille og roligt, og skraber løbende voks ned fra siderne, så den ikke sidder og køler af der hele vejen. Når det er næsten koldt og helt samlet, pisker jeg ved høj hastighed i mindst 10 minutter for at piske luft ind i voksen. Så er den lettere at bruge. På køl bliver den helt hård, men ved stuetemperatur, er den let at bruge. Jeg deler den i flere små bøtter eller lynlåsposer og har det meste på køl. Det burde ikke kunne blive dårligt, men for en sikkerheds skyld. Og i øvrigt, er den også på en eller ande måde lækrere at arbejde med, når den er køleskabskold. 

Man kan eksperimentere med forskellige olier, som man har lyst til at komme i håret. 

Jeg vil gerne understrege, at man skal smelte voksen over vandbad, og at bivoks er meget-meget besværligt at vaske af igen, så brug endelig noget helt blankt, gerne af metal, som kan blive meget varmt, mens man vasker det. Og så er det bare masser af rigtig varmt vand og sæbe og i flere omgange. God fornøjelse. 

Læs flere artikler i: