Grovkornet agurk - morgenmad for radikale vegetarer

drænet yogurt - FOTO Thomas Felumb
drænet yogurt - FOTO Thomas Felumb
ristet spidskommen
ristet spidskommen
for meget hvidløg
for meget hvidløg
køkkenhjælper med æble
køkkenhjælper med æble

.... eller frokossalat for de mere afslappede

Her er en proteinkompletteret, sund, udgiftstilpasset (læs billig) og dejlig ret. Godt for alle. Lidt skrap kost til morgenmad, men da jeg spiser nogle timer efter jeg vågner (skal jo lige klare mine seks espressoer først), passer denne type salat mig fint som morgenmad. Det er en tzatziki-inspireret ting.

Ingredienser

drænet yogurt, af 2 dl

1 fed revet hvidløg

1 revet agurk

2 - 3 dl allerede kogt perlespelt

et lille bundt dild

2 tsk ristet stødt spidskommen

salt

limesaft

Dybest set skal det hele bare rodes sammen; there's not much to it. Dog skal man trykke en god del af væsken ud af agurken; ellers blir det noget pjask. Jeg drypper også yoghurten af over natten, så den er godt drænet.

Jeg synes det er dejligt med lidt modstand, så jeg supplerede med en salatrest fra dagen før med nogle chunks broccoli, marinerede mandler og ristede røde pebre. Man kan nøjs med et halvt fed hvidløg, det her er lidt kras. Min yngste datter måtte i hvert fald holde sig for næsen; hun stod lige op til lugten af mors flippede morgenmad og det var altså for meget. 

Om at koge perlespelt.

Noget avanceret noget med enzymer og optagelse af dit og dat i kroppen dikterer at fuldkorn skal sættes i blød i mindst fire timer med noget syrligt - så har vi en bedre verden. Jeg orker ikke lige den helt lange forklaring her, men den er god nok. Så med perlespelt og brune ris og alt andet fuldkorn (som ikke allerede ER varmebehandlet somehow), er det mægtig fint at sætte i blød dagen før sammen med lidt citronsaft. Skift vandet og kog. Perlespelt er som alle andre korn meget taknemmelige. Selvom det ligner noget rod, er de ikke spor udkogte - heller ikke når man glemmer dem. Så længe de ikke brænder på, kan de spises med stor fornøjelse. Bare kog et læs og hæld dem i salater, spis dem med yogurt og rosiner og honning til morgenmad, bland dem i supper og pastaratter og wok og dit og dat. Og hæld dem i dit brød; det er også dejligt. 

Læs flere artikler i: