Giv slip frem for agt

giv-slip-frem-for-agt

Om børn der har fået sukker nok.

Speltmor, who are you? Man kan let forestille sig, at speltmoderen er hende der bager hjemmebagte fiberrige gulerodsboller uden gær og uden salt, og som serverer linser og roer til alle måltider.

Og jeg har da sandelig også mine helseflip. Men jeg har også nogle andre flip, og her vil jeg fortælle om give-slip-flippet.

Det er min erfaring, at det virker at give slip. Lige nu er jeg på 90 dages rejse rundt i Europa og har den samme ferie-regel som altid: På varmeferier siger vi at 'Is er en Børne-menneske-rettighed'. Desuden er det på denne ferie sådan, at vi møder en syd-europæisk kultur med vanvittigt meget sukker.

Alle morgenbordene bugner af kager, yoghurt med masser af sukker, saftevand, kakaomælk og honning og syltetøj. De kommer i ramme alvor og sætter en tallerken kage foran en med mindre man meget tydeligt beder om noget andet. I de fleste supermarkeder er det vanskeligt at købe frisk mælk (man kan få mælkedrikke med sukkerindhold på over 10% som morgenmadsprodukt i stedet) , man kan sjældent finde havregryn og yoghurt naturel er uden frugt men sandelig ikke uden sukker.

Så mine børn har fået rigtig meget sukker på den her rejse. Ud over det, vi har fået serveret af andre (hvor jeg altså er lidt uskyldig skulle jeg mene), har vi selv ganske frivilligt købt kilovis af Nutella og friskbagt hvid brød (det er svært at finde brød med fuldkorn). Fordi det virker. Så spiser de noget brød, og videre i teksten. At tage af sted så mange i så lang tid er ikke et helsekostprojekt.

Og hvad sker der så? Efter ca 65 dage gider de ikke mere. Automatpiloten beder om is, når de ser et skilt, men de spiser ikke isen med mindre den er virkelig god (altså lavet af fødevarer - mælk, frugt, æg -, ikke dårlige industriprodukter). Nutellamadderne gider de ikke spise, de vil hellere bare have brød og æbler.

Så hvis man har kæmpe plageproblemer, kan man vælge at gå i den modsatte grøft eller i hvert fald finde en friere mellemvej. Giv slip og se hvad der sker, sig ja og brug dit krudt på noget andet end kampe om sukker.

Vores teenager gider ikke drikke cola mere efter at have fået ja næsten konsekvent i to måneder. Og vores mellemste børn på 3 og 6 år gider ikke spise is og kager mere; de skal i hvert fald være gode, hvis det skal være.

Så måske - hvis man bare blev ved - ville problemet løse sig selv?

Og jeg ved godt, det ikke stopper med det. Men tanken, tendensen, er måske værd at arbejde med. Det er guldkornet:
*Den bedste løsning på et problem er ofte at holde op med at opfatte det som et problem*

P.S. Det fungerer på samme måde med sengetider i forhold til vores 13årige datter. Hun er stor-læser, læser hele natten med sulten entusiasme. Og nu er hun rigtig træt af at være træt og begyndt at sove til middag, sove længe (droppe morgenmaden), gå tidligere i seng.

Med kærlighed

Cecilie-Underskrift-300x133

Cecilie Conrad


Tak fordi du læser med

Jeg skriver for at dele vores erfaringer og vores perspektiv, og vil elske at høre, hvad du tænker. Skriv endelig til mig i kommentarfeltet, i en personlig e-mail eller en tekstbesked – det du foretrækker. Det bringer megen glæde, når vi hører fra læsere. Tak og må solen skinne på din vej.

Oprindeligt publiceret på min gamle blog SpeltMor.dk som nu er lukket ned - Se alle artikler fra SpeltMor.dk her


Kommentarer

Her er et udvalg af de kommentarer der oprindeligt var på denne blogpost. Vi har ikke kunne importere dem automatisk, men der er god viden og feedback gemt i dem, så her er de. Vil du skrive en kommentar, så skriv blot i kommentar-feltet nedenfor :)

***

Mille Holm
Jeg er sikker på at hvis man giver varieret mad og tilgang til det, vil børn altid vælge hvad de har lyst til eller brug for. Nu er jeg jo fra Steiner land og der går vi OP i maden og dyrker vellyst og madlavning og jeg har da spist meget hirsepasta, myseost på pumpernikkel, grøntsagssuppe, hirse/boghvede grød med Æblemos fra haven og kanel osv. sammen med både Storm og Silke og samtidig haft en fest i vuggestuen med Kanel snegle bagning om fredagen hvor halvdelen af ungeren aldrig gad sætte tænderne i dem, men heller ville ha æble både og pumpernikkel brød. Vi har aldrig været madforskrækket i vores hjem og jeg har da altid spurgt mine børn om de ikke ville smage, når der var noget der så underligt ud. De har altid fået hytteost, avokado, ost, syltetøj, brød, pølser, fisk, salat, supper, frugt, grønt, pasta, bønnepostej, rødbeder, oliven, laks, pandekager med smørechokolade med bær, sild og hvad der ellers bliver serveret i vores hus. De har aldrig været madforskrækket, men jeg giver dem også lov til at købe tyggegummi eller flødeboller hvis de nogle gange for lyst eller is om vinteren hvis det melder sig, fordi kærlighed til mad kommer ved åbne arme og fornemmelse. Jeg tror helt sikkert at hvis man sørge for at serverer et måltid hvor der er lidt for alle og ikke det der med at gå ud og smørre extra madder eller andre madder, men simplehen lader ting indgå i måltidet som alle kan lide, så går det helt naturligt. Jeg tror derimod ikke på særmadder, altså hvor barnet skal spise eller serveres extern mad. Man må som voksen tage hensyn til at børn ved sammensætning af sine måltider, men ikke udelukke dem med særmadder. Sørg altid for at der er ting børn kan lide i et fællesmåltid, også når smagsløgene ændre sig ved 5 års alderen. :) Altså det jeg mener er at jeg syntes det er top dollar at flytte fokus fra mad hvis det bliver et problem. Som storm og Silke elsker alle børn jo både sødt, surt, salt osv, lige som os voksne. Jeg er jo også et øko menneske, men hvis mine unger vælger noget fra hylden som de godt kunne tænke sig og det ikke er øko, ryger det også med hjem. Anton ville forleden gerne smage sådan en Mathilde jordbær milkshake fra irma og det fik han, men to slurk og ville han heller ha de sesam krakers jeg havde i tasken...Han sagde, "aj mor de der krakers smager da bedre end den her" :) Så ja, totalt true, giv for... slip. Godt fokus. <3<3

Elizabeth Gray
Er enig og er også nået til samme resultat..Efter fri is og en del slik har vi også oplevet en trist Liva der bare tiggede om leverpostej og rugbrød...på en af skotlands rejserne.
Vibeke Schou
Af uforklarlige årsager har vi ikke i stor grad haft problemet hos os. Kun vores ældste er glad for slik og beder om det. Vores 2 yngste beder hellere om frugt og nødder eller grøntsager. Vi har haft et par gange hvor de har fået foræret så meget slik som de så har spist og har fået det dårligt. Det har vi så talt om og vi har også lavet et stort vitamin/mineral projekt hvor vi har talt om hvad de forskellige fødevarer gør ved kroppen.

Cecilie Felumb Conrad
Det er skønt, at I ikke har de kampe. Vi har dem i sagens natur heller ikke længere. Min erfaring er også, at børn er meget forskellige på det område. Men jeg synes, det er meget spændende, at de voksnes forhold til det betyder så meget for børnenes interesse - giver man slip, opdager man at meget af det handler om noget helt andet, og at sukkeret er uinteressant, hvis det ikke er forbudt.

Jan Hoffmann
Har oplevet præcis det samme. Godt skrevet

Camilla Glæsner
Ha!!! Det tør jeg sgu ikke....

Jesper Conrad
Kære Camilla, kender det godt. Vores 'mod' blev reelt også styrket af nød, når du rejser i et land hvor morgenmadsbordet består af ultra-hvidt brød, og så ellers sukker-holdige produkter, så giver du slip på et tidspunkt.

Og så er det altså vidunderligt at kunne sige, ja, du må da gerne tage en kage til morgenmad, og så se dine børn, tage en eller to bidder, og så i stedet kaste sig over rigtig mad. For det vil de faktisk oftest hellere have. Forbud gør interessant :o)

***

Mystik i grænselandet, om Miranda do douro
Folk stirrer på mig i Miranda do douro

0 comments

There are no comments yet. Be the first one to leave a comment!

Leave a comment

Book en gratis afklarende samtale

Hvis du har lyst til at få støtte og rådgivning fra en erfaren mor til fire, unschooler, kræftoverlever, nomade/worldschooler som har prøvet meget og har voksne børn. Jeg er uddannet psykolog, og jeg har klare holdninger der er anderledes end de flestes.

Cecilie-portraet (2)