Hjemmelavet Gammeldags æblekage med helserasp og flødeskum. Og god karma

aeblekage-IMG_9227

Balancen mellem det søde, det gode liv, det lækre og dejlige på den ene side, og på den anden side det sunde, det økonomisk forsvarlige og politisk korrekte – what to do? Det er et vigtigt tema, og min løsning er som regel at finde de veje og (ofte) omveje, som byder på muligheder, der ikke modsætter ovenstående. Så det sunde ikke er modsat det skønne, det lækre ikke modsat det korrekte, det gode liv ikke økonomisk ekstravagant.

Der er mange grunde til dette. Jeg tror dybest set på, at min mand kan tjene alle de penge, vi overhovedet gider at bruge. Hvis han vil. Men jeg kan ikke se nogen højere mening med det. Jeg ser det som en fælde, et hamster-hjul der bare bliver ved og ved og ved. Bruddet med penge som et problem, kræver bruddet med penge som en løsning. Hvilket nok kræver en artikel i sig selv.

Her tager jeg lige æblekagefokus, og siger blot: Det ydmyge liv, det simple og enkle – den fokuserede opmærksomhed på det gode liv i detaljerne, i præmisserne er så inderligt værdifuldt, og når først vi har bragt os selv dertil, er det som et gardin bliver trukket fra og virkeligheden står klart frem. Der er ”så meget, jeg ikke har brug for på” som Sokrates sagde på markedet. Så meget som er inderligt ligegyldigt.

aeblekage-IMG_9226

Når kage er balancen.

Men æblekage. Æblekage er ikke ligegyldigt. I sensommeren og sammen med dem, vi elsker. Kage er ikke usundt, kun tilsætningsstoffer, en kost ude af balance, indtag af fødevarer, vi ikke rigtig tåler, og det at spise noget andet end livsglæde, hvis man skal spise følelser.

Når jeg bygger kager, skal balancen findes mellem det sunde og det dejlige, helt konkret. Jeg har bagt de mest utrolig dårlige kager, som hverken kunne fungere som rugbrød eller som chokoladekage, bare flade, seje, ubehagelige og måske med kanel. Men efter mange års kampe, synes jeg, balancen efterhånden er fundet.

Det starter med sukker. Sukker er udskældt, og jeg har skrevet mange artikler om sukker. Her vil jeg kort sige, at sukker i sig selv er et naturligt forekommende stof i fødevarer, og sukker er egentlig kun problematisk, fordi vi raffinerer det og stopper for meget af det ind i vores kost. Så – hvis nu vi tænker over at mad er mad, og kage er kage – altså holder sukker ude af maden (det er nemt, hvis man dropper færdigvarer – vores eneste synd i min husholdning er ketchup) og til gengæld tillader sukker i desserter, så kan man let få plads til sukker i kosten, uden at det er et ernæringsmæssigt problem.

Dernæst skal man vælge at købe sundt sukker. Jo mere råt det er, jo bedre er det. Det hænger sammen med, at det er meget mindre raffineret, når det er råt og derfor indeholder det stadig mange af de næringsstoffer og den kompleksitet, Gud gav det, da han skabte den natur, det stammer fra. Og det fordøjelsessystem, som skal modtage det. Gå i din lokale helsekost og prøv dig frem. Det mere rå sukker, smager af mere, så det gælder om at finde en variant, man kan lide. Nogle steder kalder de det farin - det skal man ikke tage sig af.

Dernæst er der fedt i kager (som regel), og her er rigtig økologisk smør og kokosolie de bedste valg. Samt fedt fra nødder. Køb det bedste af det bedste og lav mindre af kagen. Så spiser man heller ikke så meget kage, og alle balancer er i orden. Den økonomiske, den ernæringsmæssige, den gastronomiske og det hele. I denne kage skal det være smør. Gammeldags æblekage med kokossmag, bliver nok lige en anelse for mærkeligt.

Herudover indeholder kagen rasp, havregryn, mandler, vanilje, æbler og fløde. Ikke meget nyt om det. Mandler er evigt sunde, husk det.

Sådan bygger man gammeldags æblekage helt fra bunden.

Så – smelt ved høj varme 75g smør uden det bliver brunt, men stadig ved høj varme, så det bliver meget varmt. Tilsæt 100g rasp, 50g havregryn og 85 gram godt sukker. Steg og bland rundt, til det karamelliserer og ser dejligt ud. Køl af på stort fad, så det ikke ligger i et tykt lag. Vend rundt med mandelmel tilsat vanlijepulver, ca 100g. Dette laver jeg selv på køkkenmaskinen (fungerer ikke rigtig godt i blender, synes jeg) – 200g mandler og en hel vaniljestang hakket i småstykker køres i magimixen til mel. Halvdelen er nok til denne portion kage, resten er fint at mixe i yogurt, havregryn/grød, smoothie osv. I stedet for vaniljesukker. Man kan også bruge den anden halvdel til at bage en portion gaffelkager, det passer lige.

Æblemos kan man koge selv (husk vaniljestang) eller købe færdig fra Urtekram i en fin kvalitet til ok pris. Hvis man tager til Frankring (for eksempel for at købe sukker fra Etiquable, som jeg ofte har skrevet om), har Aucan en økologisk æblemos med vanlije i små praktiske bægre, og den er rigtig god. Vi slæber altid en hel stak med hjem, fordi de små bægre passer bedre til den smule æblemos, vi normalt bruger i yogurt, på havregrød osv. Hvis man koger æblemos selv, er det afgørende at bruge nogle gode æbler, belle de boscop er klassisk – men alle mulige madæbler kan bruges. Blot de kan koge ud. Hold øje med mosen, så den ikke brænder på, tilsæt evt. lidt vand, hvis det er nødvendigt og sørg for at den ikke er for klumpet. Til tider stikker jeg lige stavblenderen i min – mine unger er ret sarte med det der med klumper. Sådan en god halv liter æblemos, svarende til Urtekrams glas, passer meget godt. Jeg vil tro, det svarer til at man koger mos af et kilo æbler. 

Flødeskum skal man lave af helt frisk økologisk fløde, optimalt fra naturmælk eller Osted. Second best er frisk konventionel fløde, som man godt må komme i sin krop, fordi den ikke er homogeniseret (var den det, kunne den ikke blive til skum). Til denne kage bruger jeg en halv liter piskefløde. 

Kagen bygger man ligesom lasagne (og derfor er det sjovt for børnene at gøre det). En glasskål er klassisk, så man kan se lagene. I genbrugsbutikker, kan man let finde en sådan for 25 kroner. Æblemos og knas lægges i lag, og flødeskum fordeles over toppen. Pynt med knas. Eller flag og bær. Eller smølfer. Bare pynt. Camilla Plum sagde en gang, hvad sandt er, at når det kommer til kagepynt, kan man få afløb for al sin dårlige smag. Og hvilken fornøjelse!

Kagen må meget gerne stå et døgn i køleskabet (dog uden flødeskum, som bliver mærkelig af det), men kan også spises med det samme.

Viola. Verdenssituationen i en æblekage. Alle universets balancer serveret med kærlighed i sensommeren. God appetit og god weekend.

Med kærlighed

Cecilie-Underskrift-300x133

Cecilie Conrad


Tak fordi du læser med

Jeg skriver for at dele vores erfaringer og vores perspektiv, og vil elske at høre, hvad du tænker. Skriv endelig til mig i kommentarfeltet, i en personlig e-mail eller en tekstbesked – det du foretrækker. Det bringer megen glæde, når vi hører fra læsere. Tak og må solen skinne på din vej.

Update 2023: Vegansk og Glutenfri

Livet er langt og vi er i en konstant udvikling som mennesker - vi har de sidste mange år levet vegansk og glutenfrit men har valgt at lade alle vores gamle opskrifter være online så de kan komme andre til glæde - Vi redigerer ikke vores fortid :)

Oprindeligt publiceret på min gamle blog SpeltMor.dk som nu er lukket ned - Se alle artikler fra SpeltMor.dk her

Gaffelkager - en lille dejlig småkage med vanilje og mandel
Nedtur i Europa - on the road på den hårde måde

0 comments

There are no comments yet. Be the first one to leave a comment!

Leave a comment

Book en gratis afklarende samtale

Hvis du har lyst til at få støtte og rådgivning fra en erfaren mor til fire, unschooler, kræftoverlever, nomade/worldschooler som har prøvet meget og har voksne børn. Jeg er uddannet psykolog, og jeg har klare holdninger der er anderledes end de flestes.

Cecilie-portraet (2)