Fredagsmenu, sundt og godt, couscous, grønsager, frugt, piskefløde - namnam

Fredagsmenuer var et af mine dogmer, da jeg gik i gang med det her - og en af de ting, jeg ikke fik gjort var at være systematisk omkring at dele dem. Men her er der en, som i sandhed er værd at dele. Det var en skøn aften, et afbalanceret og alligevel virkelig dejligt måltid, og nogle gode timer omkring maden, fællesskabet, lidt Harry Potter quiz-spil og noget kaste gris. En anelse gæster og så var den i vinkel. God fornøjelse. Og husk at lade opvasken stå nogle timer. Den har godt af at modne lidt.

Couscous-salat som fuldt måltid. 

Når desserten er tung, er der jo ingen grund til at spise for meget hovedret. Så vi laver ofte meget let hovedret, når vi laver meget dejlig dessert. Her er en couscous-salat som holder 100% og som man jo kan variere i det uendelige.

En kop couscous overhjældes i en glasskål med to kopper kogende vand eller kyllingesuppe. Men ikke noget snyd med boullion fuld af MSG, brug bare vand, hvis du ikke lige har kogt en kylling. Jeg har som regel lige kogt en kylling, så jeg har som regel kyllingesuppe. Tilsæt lidt salt, låg på og lad det stå et kvarter.

I et stort fad blandes en dressing af olivenolie (to spsk), sesamolie (1tsk), saft af en halv citron og en halv lime, salt, tamari, lidt chilli. Tilsæt hakket koreander. Rod rundt. 

Salaten bygges ovenpå og rodes sammen, når alle sidder ved bordet, så saltet ikke trækker for megen væske ud af grønsagerne. 

En halv agurk og en gulerod strimles med en tyndskræller i sådan nogle lange dimser. En god håndfuld spinat (100g) vaskes og hakkes. Lidt pinjekerner (50-100g) ristes (FORSIGTIGT) og hældes over. Bland det hele sammen, også med couscous som lige er dampet lidt af. 

ELLER.

Et bundt asparges ordnes og skærs i mindre stykker, og en halv broccoli skæres ligeledes i småstykker. Begge dele dampes, så de stadig er sprøde. Otte cherrytomater halveres. Lad de varme grønsager dryppe og dampe lidt af, inden det hele rodes sammen. I denne version kan man med fordel blande dressingen i med det samme. Så suger den ind i hveden, og det er super-namnam.

Dessert.

Klatkager af risengrød, æg, fuldkornsspelt og fuldkornsrismel (lige dele) og sødmælk (og masser af rigtig vanilje) steges i dejligt smør, til de er gode. Serveres med friske jordbær, jordbærsyltetøj og flødeskum. Og knasesukker. Klatkager findes der ingen opskrift på. Men altså. En halv liter risengrød og fem æg er et godt udganspunkt. Dernæst melet til det er alt for tykt, og så sødmælk til det bliver lidt mere til at have med at gøre. Steg en prøve-klat og juster evt.

Jeg bruger det der vaniljepulver fra Mill og Mortar (da jeg ikke længere kan få urtekrams) når det skal gå hurtigt, så skal man ikke rode med vaniljestangen og får samtidig ingen snydesmagsstoffer. 

God fornøjelse. 

Læs flere artikler i: