Det daglige brød

Det er helt grænseoverskridende for mig at skrive om hvordan man bager brød, så jeg prøver at skrive, hvad der gør, at jeg ikke synes det er et problem. Jeg er hverken Camilla Plum eller Claus Meyer eller nogen anden bage-ekspert på nogen  som helst måde. Men jeg er en praktisk mor til fire, som lykkes med at bage alt vores brød selv, og ja: Som regel er det øko og med spelt og koldhævet og alt det, som nogle åbentbart synes er meget avanceret.

Det, jeg synes er let, er at bare lave en dej, have den på køl og bage den sådan når der er tid og brug for det. Hverdagsbrød kører efter den her model, og vi bruger det samme til boller, brød, pizza, snegle, pøsehorn, hele balladen. Som regel bare boller fordi det er det letteste.

Og så skal det være lav-praktisk. En simpel arbejdsgang, mens man vasker op; mulig at gennemføre med en hånd, hvis den anden er optaget af baby eller noget andet.

Så jeg tager en skål og et litermål og en vægt. I skålen kommer jeg omtrentligt og i denne rækkefølge

  • 100 g havregryn
  • 250g (altså op til vægten siger 350) fuldkornsmel af en eller anden slags
  • 550 g hvedemel (helst en med kim og skaldele, men anything goes også mix af diverse) (altså til vægten siger ca 900g)
  • 1 spsk salt (som jeg måler i en hulet hånd)
  • I litermålet kommer jeg
  • 7,5 dl vand
  • en smule gær, måske 5-7g

og hvis det skal være fint: lidt honning, lidt surdej, måske lidt yoghurt - så det til sammen fylder 7,5 dl

nogle kerner af en eller anden art (hørfrø, græskar, hel boghvede, hel rug eller hvede, solsikke, whatever), hvis de er hele har jeg kogt dem først - men det er altså kun hvis det skal være fint eller jeg lige har det på lager. Kogte ris er i øvrigt også meget fint at bruge op i den her sammenhæng. 2 dl max. Nå, men. Det våde op i det tørre, og så en tur i røremaskinen til det hænger fint sammen, alternativt kan det rodes sammen med en ske eller hænderne. Og så et vådt viskestykke over, og på køl. Mellem 8 og 24 timer senere bager jeg. Boller former jeg med store skeer eller min hårde dejskraber, uden at trykke luften ud. Som regel direkte fra skålen. Ellers ved at hælde det hele ud på bordet og skære det i stykker med en stor kniv. Totalt u-fint og kaosagtigt uens skævt. Hæve, hvis der er tid - max en time ellers synes jeg det falder sammen. Det bliver til to plader, så jeg  bager på varmluft v 200 grader i 20 minutter. Hvis der ikke er tid til at hæve er det godt med kold ovn og 25 minutter. En sjat vand i en bradepande i bunden af ovnen lige til sidst, hvis jeg kommer forbi og husker det. Ellers fino uden.

Afkøles pakket ind i våde (ikke fugtige, rigtig våde) viskestykker, så den ellers lækre sprøde skorpe bliver til at håndtere for husets mindste beboere. Det er det. No sweat. Og ikke fordi det behøver være det allermest avancerede biodynamiske ur-agtige mel, så vil jeg slå et slag for kvalitet her. Man kan ikke bage ret godt brød af virkelig dårligt mel. Man bliver nødt til at købe noget, der bare er lidt godt. Ellers går den altså ikke; så blir det bare bagt klister med luft og salt.

Læs flere artikler i: