Økologiske, håndlavede Bounty uden dit og dat.

Næsten sund Bounty
Næsten sund Bounty

Hvis man gerne vil undgå maltodextrin, glucosesirup og dextrose og samtidig gerne vil have lækkerier, er det værd at læse med her. Bounty er blandt vores favoritter, og et af de store tab ved den diæt, vi må følge for at passe på vores indre balancer (med vi mener jeg de mest HSP-"ramte" i familien). I vores sensitive familie, hvor alle tænkelige udgaver af glutamater og glutamat-fremmende syrer udløser diverse problemer - ja her er håndlavet Bounty altså lidt af et scoop.

Der er mange opskrifter derude på nettet, vi tog udgangspunkt i en youtubevideo, Storm og mig, og sjussede os til målene. Det var vildt hyggeligt og en virkelig lavpraktisk skoledag, hvor vi lærte engelsk, kemi, latin (ordene for mål), matematik og hjemkundskab. Nice. Men udover det, kan man jo bare sætte i gang med at lave Bounty, uden de store dikkedarer og belæringer. Ville bare lige dele ideen om, hvor meget, man kan få ud af det - udover den der ultimative sundhed, der opstår, når man dropper mærkelige indholdsstoffer. Som sirup lavet af over-forarbejdet hvede, og kokos-masse med soya-lectin og glycerin (E422), som dybest set er et biprodukt ved sæbeproduktion, og bare altså ikke noget, man for alvor har lyst til at spise. Eller det ved jeg ikke, om "man" har. Vi bliver syge af det herhjemme, så vi behøver ikke overveje det så nøje. Men jeg må sige, jeg forsøger at overtale de mindre følsomme familiemedlemmer til også at afholde sig fra disse mystiske indholdsstoffer, selvom de måske ikke bliver lige så akut ramte af det, som mig og Storm. 

Her er ingredienserne i fabriksfremstillede Bounty: Sukker, Tørret kokos 21%, Glukosesirup, Kakaosmør, Skummemælkspulver, Kakaomasse, Emulgatorer (E 471 Soja lecitin ), Laktose, Smørfedt, Vallepulver, Befugtningsmiddel (E422), Salt, Aromastof

I mange opskrifter på nettet er der kondenseret mælk, og der er også mange helsefreaks, som bruger sukrin eller xylitol. Det er en historie for sig, men jeg vil ikke have det ind i min krop. Så vores Bounty er lavet af:

100g økologisk smør fra Naturmælk

1,5 dl økologisk piskefløde

1 dl økologisk rørsukker

(og i smadrer mig, hvis jeg skriver økologisk igen)

200 g økologisk kokosmel

samt 100 g økologisk chokolade, Irmas eget mærke har ikke lectiner i de mørke versioner. Men man må jo finde en version chokolade, som man kan lide og som ikke er fuld af mærkelige ting. Jeg måtte lave et kompromis første gang, og købe en mælkechokolade fra Lindt til børnenes lyse Bounty. Den har lectiner og mælkepulver, men er dog i langt højere kvalitet end fabriksversionen. Og helt uden de syrede sukkerstoffer, trods alt. Også helt uden det sindssygt hvide, sygt søde hvide roe-sukker, der findes i købeslik. Det er bare *så* meget bedre med rørsukker, smager fan-fu***ing-tastisk. Synes vi. Men vi vasker os jo også i natron.

Smelt smør i fløde, sammen med sukker, så det opløses. Tilsæt kokos, når det er helt varmt og bland og varm (uden det steger) til det samler sig. Læg det i en firkantet form på bagepapir, ca 12x20 cm. Man kan selv fornemme, hvor høje Bountyerne skal være. Sæt massen på køl nogle timer (mindst tre), til den er blevet hård. Det går fint at lade det stå til næste dag. Derefter skærer man i stave, der er lidt mindre, end den ønskede slut-størrelse (der skal jo være plads til chokolade).

Smelt 200g chokolade i mikroovnen eller hvordan du nu kan finde ud af at temperere. Jeg kan kun finde ud af det i mikroovn (mærkeligt nok). Gir den 25 sekunder, og rører rundt. Giver derefter 10 sek og rører grundigt - og gentager, til det bliver flydende, mens jeg røerer. Det er aldrig helt flydende, når det kommer ud af mikroovnen - hvis det er det, er chokoladen formentlig blevet for varm. Så rører jeg i chokoladen i et eller to minutter, til den er kølet lidt ned - og så dypper jeg kokosmassen i chokoladen, så den bliver snasket godt ind. Der er *intet* Blomsterberg over mit køkken. Det er ikke et stressprojekt, men noget vi laver, forid det *smager* godt. Hvis man vil have det helt smukt, kan man jo selv øve sig. Jeg gør det bare, så godt, jeg kan og sætter dem på bagepapir eller fad og i køleren til afkøling. Når de er kolde og færdige skal de pakkes ind, ellers bliver de våde af at være på køl. Altså, hvis man kan få familien til at efterlade nogen natten over.

God fornøjelse. 

 

Læs flere artikler i: